UA RU

Як роблять табак для кальяну?

  • Як роблять табак для кальяну?

Табак, який використовується для кальяну, - це особлива суміш листя благородного табаку, різних ароматів, а також патоки і гліцерину. Варто відзначити, що після табаку найдорожчим інгредієнтом є ароматизуючі добавки, що надають йому смакові якості.

Існує думка, що один літр ароматизатора коштує від 50 до 1200 доларів, і цього достатньо для виготовлення 50-100 кг курильної табачної суміші. Однак наведені вище дані дуже складно перевірити, так як деталі виробничого процесу і використовувані в ньому інгредієнти є секретом кожної компанії, що виробляє кальянний табак.

Поява і куріння звичайного табаку в кальянах

Трубки для кальяну в тій чи іншій формі існують вже більше 500 років, а ось курильний табак для кальянів, яким ми насолоджуємося сьогодні, не такий вже й старий, як можна було б очікувати. Однак походження тютюнової рослини – вирощування і використання – можна простежити ще до 5000 р. до н. е. причому перші джерела табаку пов'язані з фазою Кокскатлана в Мезоамериці (Мексика).

Протягом цього часу корінні американці курили тютюн через його лікувальні властивості і в рамках духовних церемоній. Табачне листя подрібнювали і набивали їм трубки, зроблені з очерету і глини. Курити табак в кальянах почали з 16 століття, коли індійські виробники скла створили те, що можна назвати першими скляними трубками для бонга.

Протягом 17-18 століть задоволення від куріння кальяну поступово поширилося в країни Близького Сходу, включаючи Туреччину, Сирію, Іран і Єгипет. Хоча в той час кальянний табак не сильно відрізнявся від самої тютюнового рослини, кожна країна розробляла нові конструкції трубок для кальяну, використовуючи різні матеріали і технології виробництва.

Аж до 1990-х років табак нічим не був приправлений. Табачне листя змішували з водою, а потім спресовували в форму, яка підходить для куріння з чаші кальяну. В результаті їх було дуже важко запалити, і вони виробляли сильний смак і запах в поєднанні з високим вмістом нікотину. Навіть пройшовши через фільтрацію води в наргілі, ця форма кальянного табаку була дуже жорсткою для куріння і втрачала всесвітню популярність в порівнянні з іншими способами куріння, такими як сигарети, сигари і тютюнові трубки.

Куріння ароматизованого табаку для кальяну

У 90-х роках курці кальяну експериментували, ферментуючи табчне листя з медом, патокою і гліцерином, щоб створити більш солодке відчуття від куріння. Це призвело до відродження кальянів, коли молоді курці віддали перевагу солодкуватий присмак табаку і почали обмінюватися досвідом в якості модної альтернативи сигаретам.

До суміші додавали шматочки м'якоті яблука, винограду, вишні, бананів, кавунів, лимонів або ж м'яту перцеву. Популярність такого табаку продовжувала зростати, чому сприяла швидка глобалізація і бум на інтернет-бізнес. І сьогодні вже доступні сотні різних смаків. Це доповнення не залишає в роті людини, котра палить неприємного характерного післясмаку від диму спалюваного тютюнового листя.

З чого і як роблять табак для кальяну в наші дні?

Як уже згадувалося вище, курильна кальянна суміш складається з табаку, ароматизуючих інгредієнтів, патоки і гліцерину. У кожної компанії, що виробляє такий продукт, є свої правила, тому склад окремих сумішей буде варіюватися в залежності від бренду.

  1. Найчастіше в кальяні використовуються світлі сорти тютюну Вірджинія. Іноді листовий Віргінський тютюн змішують в різних пропорціях з іншими сортами (в основному Берлі і Орієнтал). Свіжозібране листя повільно окислюються в опалювальному приміщенні, але не до в'янення, після чого отверждаються, тобто сушаться на димоході. Даний процес надає їм красиву жовто-помаранчеве забарвлення і м'який смак. Темні табачні листи, у яких вміст нікотину набагато вище, протягом 2-3 тижнів проходять сушку і ферментацію на відкритому повітрі в підвішеному стані.
  2. Патоку (мелясу) виготовляють з дегідрованого соку цукрових буряків або цукрової тростини і використовують в тютюновій суміші в якості сиропу-підсолоджувача. Її можна замінити кукурудзяним сиропом або бджолиним медом, проте популярні виробники табаку для кальянів віддають свою перевагу класичній патоці.
  3. Гліцерин використовується для збільшення хмарності диму. Він допомагає довше зберегти вологість листя табаку – для їх більш тривалого тління. Досить додати пару крапель гліцерину або змочити їм пальці і руками розпушити табачну суміш.
  4. Ароматизатор у складі кальянного табаку покликаний нагадувати смак певного продукту. Він має рідку консистенцію і особливий, насичений аромат. Виробники харчових ароматизаторів постійно розширюють свій асортимент, щоб краще дістатися до смаків споживачів, і отримати тим самим їх прихильність. Деякі компанії в даний час пропонують більше сімдесяти ароматів. Завдяки цьому ми можемо курити тютюн, який імітує смак фруктів, напоїв, цукерок і навіть спецій.

При покупці кальянної суміші слід враховувати, як часто ви курите. Якщо це трапляється досить рідко, то не варто брати велику упаковку одного аромату. Один і той же смак швидко приїдається, і з часом з'являється бажання спробувати що-небудь абсолютно нове.